wyznaczanie rozwiazan rownania

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Doniczus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 143
Rejestracja: 05 maja 2010, 03:41
Podziękowania: 127 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

wyznaczanie rozwiazan rownania

Post autor: Doniczus »

1.Wyznaczyć liczbę całkowitych rozwiązań równania \(x_1 +x_2 +x_3 +x_4 +x_5 +x_6 = 100\) takich, że:
(a)\(x_1 ­ \ge 0, x_2 ­ \ge 0, x_3 \ge ­ 0, x_4 ­ \ge 0, x_5 ­ \ge 0, x_6 \ge ­ 0\);
(b\() x_1 < 5, x_2 \ge ­ 0, x_3 \ge ­ 0, x_4 ­ \ge 0, x_5 \ge ­ 0, x_6 \ge ­ 0\)
2.
Wyznaczyć liczbę całkowitych rozwiązań równania \(x_1 + x_2 + x_3 + x_4 + x_5 + x_6 = 90\) takich, ze \(x_1 \ge ­ 0,
x_2 \ge ­ 12, x_3 > 1, x_4 > 2, x_5 ­ \ge −5, x_6 > 0.\)
ODPOWIEDZ