liczba kroków w algorytmie Euklidesa, NWD, NWW

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtap
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2009, 13:31

liczba kroków w algorytmie Euklidesa, NWD, NWW

Post autor: mtap »

Witam serdecznie! Bardzo proszę o wskazówki, gdyż nie wiem, jak zacząć.

Zad. 1.
Oblicz:
\(NWD(n! + 1, (n+1)! + 1)\)

Zad. 3.
Znajdź najmniejszą liczbę całkowitą \(a\) taką, że dla pewnej liczby całkowitej \(b\) w algorytmie Euklidesa do znalezienia \(NWD(a,b)\) potrzeba wykonać conajmniej \(n\) kroków.

Zad. 4.
Znajdź rozwiązanie układu równań, wiedząc, że \(x, y > 0\)
\(\begin{cases} x + y = 5432 \\ NWW(x,y) = 223020\end{cases}\)

W Zad.4 doszłam do rozwiązania:
\(\begin{cases} x = 3780\\ y = 1652\end{cases}\) lub odwrotnie, ale nie jestem pewna, czy są to jedyne rozwiązania, czy czegoś nie przeoczyłam.
ODPOWIEDZ