liczba [20]

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

liczba [20]

Post autor: komar89 »

Znależc liczbę, której 0,875 jest iloczynem liczby 3,5 przez liczbę trzykrotnie mniejszą.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2011, 13:59 przez komar89, łącznie zmieniany 3 razy.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(0,875x=3,5\cdot\frac{3,5}{3}\\\frac{7}{8}x=\frac{7}{2}\cdot\frac{7}{6}\\x=\frac{7}{2}\cdot\frac{7}{6}\cdot\frac{8}{7}\\x=\frac{14}{3}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

W tym zadaniu jest trochę "niejasności", bo można to też zrozumieć:
\(0,875x=3,5\cdot\frac{x}{3}\\\frac{7}{8}x=\frac{7}{6}x\\x=0\)

Nie jest do końca pewne, czy "liczbę trzykrotnie mniejszą" - to od liczby 3,5, czy od liczby szukanej...
ODPOWIEDZ