równanie modulo

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gelo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 22 lis 2010, 16:06

równanie modulo

Post autor: gelo »

Rozwiązać (wszystkimi możliwymi metodami) \(12x \equiv -2 mod 37\).
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(12x\equiv-2\ (mod\ 37)\\(2;\ 37)=1\\6x\equiv-1(mod\ 37)\\-1\equiv36(mod\ 37)\\6x\equiv36(mod\ 37)\\(6;\ 37)=1\\x\equiv6(mod\ 37)\)

\((6;\ 37)=NWD(6;\ 37)\)
ODPOWIEDZ