Pokazać, że dla dowolnych naturalnych a i b ma miejsce równość:
(a,b)=(5a+3b, 13a+8b)
liczby naturalne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 10 sty 2011, 14:24
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Tu można skorzystać z aksjomatu Euklidesa:
Jeśli b=qa+r [ q to liczba całkowita, r to reszta z dzielenia liczby b przez liczbę a] , to (a, b)=(a, r)
\((5a+3b,\ 13a+8b)=*\\ \left(13a+8b=2(5a+3b)+(3a+2b) \right) \\*=(5a+3b,\ 3a+2b)=*\\ \left(5a+3b=(3a+2b)+(2a+b) \right) \\*=(3a+2b,\ 2a+b)=*\\ \left(3a+2b=(2a+b)+(a+b) \right) \\*=(2a+b,\ a+b)=*\\ \left(2a+b=(a+b)+a \right) \\*=(a+b,\ a)=*\\ \left(a+b=(a)+(b) \right) \\*=(a,\ b)\)
Reasumując:
\((5a+3b,\ 13a+8b)=(5a+3b,\ 3a+2b)=(3a+2b,\ 2a+b)=(2a+b,\ a+b)=(a+b,\ a)=(a,\ b)\)
Jeśli b=qa+r [ q to liczba całkowita, r to reszta z dzielenia liczby b przez liczbę a] , to (a, b)=(a, r)
\((5a+3b,\ 13a+8b)=*\\ \left(13a+8b=2(5a+3b)+(3a+2b) \right) \\*=(5a+3b,\ 3a+2b)=*\\ \left(5a+3b=(3a+2b)+(2a+b) \right) \\*=(3a+2b,\ 2a+b)=*\\ \left(3a+2b=(2a+b)+(a+b) \right) \\*=(2a+b,\ a+b)=*\\ \left(2a+b=(a+b)+a \right) \\*=(a+b,\ a)=*\\ \left(a+b=(a)+(b) \right) \\*=(a,\ b)\)
Reasumując:
\((5a+3b,\ 13a+8b)=(5a+3b,\ 3a+2b)=(3a+2b,\ 2a+b)=(2a+b,\ a+b)=(a+b,\ a)=(a,\ b)\)