Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
crrr
Często tu bywam
Posty: 191 Rejestracja: 04 gru 2010, 13:51
Podziękowania: 122 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Post
autor: crrr » 19 gru 2010, 17:13
mam problem z tym zadaniem
Liczba naturalna n przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1 a przy dzieleniu przez 7 resztę 2. Wyznacz resztę z dzielenia liczby n przez 21.
proszę o szczegółowe wytłumaczenie bo naprawdę nic nie kumam z podzielności...
dochodzę do momentu
\(n=3m+1 \\
n=7k+2 \\
m \wedge k \in C\)
nie wiem co mam z tym teraz zrobić.
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 19 gru 2010, 17:55
moze tak:
\(\begin{cases}n=3m+1 || \cdot 7\\n=7k+2 || \cdot 3 \end{cases}\)
\(\begin{cases}7n=21m+7 \\3n=21k+6 || \cdot 2 \end{cases}\)
\(\begin{cases}7n=21m+7 \\6n=42k+12 || \cdot 2 \end{cases}\)
odejmując stronami równania otrzymuję:
\(n=21(m-2k)-5\)
czyli
\(n=21(m-2k-1)+16\)
Odp: reszta z dzielenia n przez 21 wynosi 16
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 19 gru 2010, 17:59
mozna było tez tak:
liczbą spełniająca podane warunki jest 16, 16:3 =5 r 1 i 16:7=2 r 2
16 : 21 = 0 r 16
Zatem jeśli istnieje jedna odpowiedź to jest to 16
crrr
Często tu bywam
Posty: 191 Rejestracja: 04 gru 2010, 13:51
Podziękowania: 122 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Post
autor: crrr » 19 gru 2010, 18:57
radagast pisze: moze tak:
\(n=21(m-2k)-5\)
czyli
\(n=21(m-2k-1)+16\)
nie wpadłbym na zapisanie tej drugiej linijki... dlaczego rozszerzyłeś to do tego?
\(21(m-2k-1)\) możesz mi wytłumaczyć?
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 19 gru 2010, 19:02
Potrzebna była postac 21*całkowita + coś, a po odejmowaniu stronami otrzymałam 21*całkowita -coś. Trzeba było to naprawić...
trzeba było pożyczyć 21 na chwilkę . A mówią że kredyty są nie korzystne...
crrr
Często tu bywam
Posty: 191 Rejestracja: 04 gru 2010, 13:51
Podziękowania: 122 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Post
autor: crrr » 19 gru 2010, 19:32
no w sumie rozumiem. Dzięki wielkie
crrr
Często tu bywam
Posty: 191 Rejestracja: 04 gru 2010, 13:51
Podziękowania: 122 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Post
autor: crrr » 20 gru 2010, 19:24
radagast pisze: moze tak:
\(\begin{cases}7n=21m+7 \\3n=21k+6 || \cdot 2 \end{cases}\)
jednak nie wszystko rozumiem... dlaczego w tym miejscu mnożysz x2??
chyba już wiem.... po to żeby dojść do czystej postaci "n".
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 20 gru 2010, 21:21
właśnie tak!! Chodzi o to żeby zapisać n jako sumę wilokrotności 21 i liczby naturalnej mniejszej od 21.