pokaż, że zachodzi wzór

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gpl1260
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 646
Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
Otrzymane podziękowania: 171 razy
Płeć:

Post autor: gpl1260 »

Kwadratowy nawias oznacza część całkowitą. Dwie liczby rzeczywiste mają te same części całkowite gddy należą do tego samego przedziału postaci [k,k+1) gdzie k całkowite.
plotek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 17 lis 2010, 20:36
Płeć:

Post autor: plotek »

to tak podstawiam do równania za n=1 i n=2 i dostaje liczby. Ale one mi nic nie mówią ze rozwiązanie to (2;3).
Mam \(\sqrt{8} i \sqrt{0} , \sqrt{1} i \sqrt{2}\) I co dalej.
plotek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 17 lis 2010, 20:36
Płeć:

Post autor: plotek »

Czy mógłbyś mi to napisać rozwiązanie? Nie czaję go.
plotek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 17 lis 2010, 20:36
Płeć:

Post autor: plotek »

Skąd u Ciebie się wzięło 4<8<9 nie rozumiem
ODPOWIEDZ