przystawanie

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gelo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 22 lis 2010, 16:06

przystawanie

Post autor: gelo »

Pokazać, że \(a ^{m} \equiv a ^{m-\varphi(m)}\) \(mod\) \(m\).
gpl1260
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 646
Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
Otrzymane podziękowania: 171 razy
Płeć:

Post autor: gpl1260 »

Trzeba pokazać że m dzieli liczbę \(a ^{m-\varphi(m)}(a ^{\varphi(m)}-1)\). Niech \(m=MA\) gdzie \(A=NWD(m,a)\) oraz \(M=\frac{m}{A}\perp a\). Oczywiście A dzieli a, i w konsekwencji \(A\mid a ^{m-\varphi(m)}\). Na mocy tw. Eulera-Fermata, M dzieli \(a ^{\varphi(M)}-1\), i ponieważ \(\varphi\) jest multiplikatywna, to M dzieli \(a ^{\varphi(m)}-1\), co kończy dowód.
ODPOWIEDZ