NWD
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 646
- Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
- Otrzymane podziękowania: 171 razy
- Płeć:
Niech d=NWD(a,b,c), wtedy a=dA, b=dB, c=dC dla pewnych A,B,C naturalnych nie mających wspólnego dzielnika.
Teza jest wówczas równością \(NWD(A,B)NWD(B,C)NWD(C,A)=\frac{ABC}{NWW(A,B,C)}\).
Niech teraz x=NWD(A,B). Wówczas A=px, B=qx dla pewnych p,q względnie pierwszych, i równość powyższa staje się równością \(NWD(qx,C)NWD(C,px)=\frac{pqC}{NWW(p,q,C)}\). Analogicznie "eliminujesz" następny czynnik po lewej stronie i zostaje oczywista tożsamość.
Teza jest wówczas równością \(NWD(A,B)NWD(B,C)NWD(C,A)=\frac{ABC}{NWW(A,B,C)}\).
Niech teraz x=NWD(A,B). Wówczas A=px, B=qx dla pewnych p,q względnie pierwszych, i równość powyższa staje się równością \(NWD(qx,C)NWD(C,px)=\frac{pqC}{NWW(p,q,C)}\). Analogicznie "eliminujesz" następny czynnik po lewej stronie i zostaje oczywista tożsamość.
-
- Stały bywalec
- Posty: 646
- Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
- Otrzymane podziękowania: 171 razy
- Płeć:
Dalej przez t oznaczmy NWD(qx,C). Skoro A,B,C nie miały wspólnego dzielnika, to t=NWD(q,C). Istnieją więc u,v względnie pierwsze takie że q=tu, C=tv. Ponieważ t i q oraz q i v są względnie pierwsze, więc NWW(p,q,C)=tqNWW(p,v) i do wykazania zostaje NWD(u,v)=uv/NWW(u,v), co jest znaną (i dość oczywistą) zależnością łączącą NWD i NWW dwóch liczb.