Podzelność liczb

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gelo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 22 lis 2010, 16:06

Podzelność liczb

Post autor: gelo »

Pokazać, że dla dowolnego n \(2^{n}\) nie dzieli \(( 3 ^{n}+1)\).
gpl1260
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 646
Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
Otrzymane podziękowania: 171 razy
Płeć:

Post autor: gpl1260 »

http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=9&t=14947
Dla n=1 dzieli, dopiero dla dalszych nie.
ODPOWIEDZ