liczba naturalna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
liczba naturalna
Wyznaczyć wszystkie n dla których liczba \(4^n-3^n\) jest kwadratem liczby naturalnej.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Uwaga będzie mętnie (ale chyba poprawnie). Jesli nie, to pokażcie mi błąd w rozumowaniu:
\(4^n-3^n=4^n(1- (\frac{3}{4})^n)= (2^n)^2(1- (\frac{3}{4})^n)\) to jest kwadrat liczby człkowitej w dwóch przypadkach:
1) \((1-( \frac{3}{4})^n)\) jest kwadratem liczby całkowitej
2) \((1-( \frac{3}{4})^n)\) jest odwrotnością kwadratu liczby całkowitej (i to takiej która dzieli \(2^n\))
(bo kwadrat kiczby całkowinej pomnożenej przez coś ma byś kwadratem liczby calkowitej)
przypadek 1) nastąpi wyłącznie dla n=0
przypadek 2) nastąpi wyłącznie dla n=1
To oczywiście wymaga dowodu:
\(1-( \frac{3}{4})^n\)=\(\frac{1}{k^2} \Leftrightarrow\)
\(( \frac{3}{4} )^n=1- \frac{1}{k^2} \Leftrightarrow\)
\(( \frac{3}{4} )^n=\frac{k^2-1}{k^2} \Leftrightarrow\)
licznik różni się od mianownika o 1\(\Leftrightarrow\) n=1
Odp: \(4^n-3^n\)jest kwadratem liczby całkowitej wyłącznie dla n=0 i n=1
Dobrze to jest ? czy nie ?
\(4^n-3^n=4^n(1- (\frac{3}{4})^n)= (2^n)^2(1- (\frac{3}{4})^n)\) to jest kwadrat liczby człkowitej w dwóch przypadkach:
1) \((1-( \frac{3}{4})^n)\) jest kwadratem liczby całkowitej
2) \((1-( \frac{3}{4})^n)\) jest odwrotnością kwadratu liczby całkowitej (i to takiej która dzieli \(2^n\))
(bo kwadrat kiczby całkowinej pomnożenej przez coś ma byś kwadratem liczby calkowitej)
przypadek 1) nastąpi wyłącznie dla n=0
przypadek 2) nastąpi wyłącznie dla n=1
To oczywiście wymaga dowodu:
\(1-( \frac{3}{4})^n\)=\(\frac{1}{k^2} \Leftrightarrow\)
\(( \frac{3}{4} )^n=1- \frac{1}{k^2} \Leftrightarrow\)
\(( \frac{3}{4} )^n=\frac{k^2-1}{k^2} \Leftrightarrow\)
licznik różni się od mianownika o 1\(\Leftrightarrow\) n=1
Odp: \(4^n-3^n\)jest kwadratem liczby całkowitej wyłącznie dla n=0 i n=1
Dobrze to jest ? czy nie ?
-
- Stały bywalec
- Posty: 646
- Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
- Otrzymane podziękowania: 171 razy
- Płeć:
Niech n takie że mamy kwadrat: \(4^n-3^n=k^2\). Wtedy \(2^n-k=3^p\) oraz \(2^n+k=3^q\) dla pewnych p,q całkowitych, 0<=p<q<= n. Stąd po dodaniu stronami \(2^n*2=3^p+3^q\) skąd wynika że p=0. Zatem \(2^n*2=3^n+1\), co jest możliwe tylko dla n=1, bo dla n>1 zachodzi \(3^n>2^{n+1}\).
radagast: nie jest dobrze, bo z przedstawienia kwadratu liczby naturalnej w postaci iloczynu liczb wymiernych (!) nie wynika że czynniki są kwadratami liczb naturalnych.
radagast: nie jest dobrze, bo z przedstawienia kwadratu liczby naturalnej w postaci iloczynu liczb wymiernych (!) nie wynika że czynniki są kwadratami liczb naturalnych.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Ano nie wynika. Ale:
1) ten pierwszy czynnik to nie jest przypadkowy (jest potęgą dwójki)
2) rozważam tez drugi przypadek kedy to sie poskraca i z tego pierwszego czynnika (potęgi dwójki) zostanie pełen kwadrat.
Mówiłam że będzie mętnie ale nadal nie wytknięto mi błędu w rozumowaniu (ja nie twierdzę, że z przedstawienia kwadratu liczby naturalnej w postaci iloczynu liczb wymiernych wynika że czynniki są kwadratami liczb naturalnych).
1) ten pierwszy czynnik to nie jest przypadkowy (jest potęgą dwójki)
2) rozważam tez drugi przypadek kedy to sie poskraca i z tego pierwszego czynnika (potęgi dwójki) zostanie pełen kwadrat.
Mówiłam że będzie mętnie ale nadal nie wytknięto mi błędu w rozumowaniu (ja nie twierdzę, że z przedstawienia kwadratu liczby naturalnej w postaci iloczynu liczb wymiernych wynika że czynniki są kwadratami liczb naturalnych).
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
liczba naturalna
[quote="gpl1260"]
Niech n takie że mamy kwadrat: 4^n-3^n=k^2. Wtedy 2^n-k=3^p oraz 2^n+k=3^q dla pewnych p,q całkowitych, 0<=p<q<= n. Stąd po dodaniu stronami 2^n*2=3^p+3^q skąd wynika że p=0. Zatem 2^n*2=3^n+1, co jest możliwe tylko dla n=1, bo dla n>1 zachodzi 3^n>2^{n+1}.
Możesz napisać w jaki sposób to wynika (to co podkreśliłam)
Niech n takie że mamy kwadrat: 4^n-3^n=k^2. Wtedy 2^n-k=3^p oraz 2^n+k=3^q dla pewnych p,q całkowitych, 0<=p<q<= n. Stąd po dodaniu stronami 2^n*2=3^p+3^q skąd wynika że p=0. Zatem 2^n*2=3^n+1, co jest możliwe tylko dla n=1, bo dla n>1 zachodzi 3^n>2^{n+1}.
Możesz napisać w jaki sposób to wynika (to co podkreśliłam)
-
- Stały bywalec
- Posty: 646
- Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
- Otrzymane podziękowania: 171 razy
- Płeć:
p całkowite nieujemne jest, gdyby nie było zerem, to prawa strona równości 2^n*2=3^p+3^q dzieliłaby się przez 3, czyli lewa też (bo zachodzi równość), czyli potęga dwójki podzielna przez 3 - sprzeczność.
u Ciebie nie jest dobre przejście do 1) i 2).
Weźmy na przykład \(2^4\cdot(3/2)^2\).
Jest to iloczyn postaci jak u Ciebie - jest to kwadrat liczby naturalnej, ponadto jednym z czynników rozkładu jest kwadrat potęgi dwójki. I niestety, nie zachodzi 1) ani 2), bo ani 2/3 ani jego odwrotność nie jest liczbą całkowitą.
W ogóle przy rozbiciu na iloczyn z wymiernymi czynnikami niewiele da się powiedzieć. Jedyne co możemy tam stwierdzić to to, że ten drugi czynnik jest kwadratem liczby wymiernej, a to trochę mało do rozwiązania tego zadania
Prawdą jest natomiast że jak przedstawimy potęgę liczby naturalnej w postaci iloczynu czynników naturalnych parami względnie pierwszych, to wtedy każdy z czynników musi być potęgą liczby naturalnej. Tu gdyby chcieć z tego korzystać, to trzeba by rozbić na przypadek n parzystego i nieparzystego, dla parzystego można z tej własności korzystać (4^{2n}-3^{2n}=(4^n-3^n)(4^n+3^n) i czynniki wzg.p.) ale dla nieparzystego nie, i nie wiadomo co z tym drugim przypadkiem zrobić (tzn. można zrobić coś podobnego jak zrobiłem, tylko wtedy po co rozbijać na przypadki).
u Ciebie nie jest dobre przejście do 1) i 2).
Weźmy na przykład \(2^4\cdot(3/2)^2\).
Jest to iloczyn postaci jak u Ciebie - jest to kwadrat liczby naturalnej, ponadto jednym z czynników rozkładu jest kwadrat potęgi dwójki. I niestety, nie zachodzi 1) ani 2), bo ani 2/3 ani jego odwrotność nie jest liczbą całkowitą.
W ogóle przy rozbiciu na iloczyn z wymiernymi czynnikami niewiele da się powiedzieć. Jedyne co możemy tam stwierdzić to to, że ten drugi czynnik jest kwadratem liczby wymiernej, a to trochę mało do rozwiązania tego zadania
Prawdą jest natomiast że jak przedstawimy potęgę liczby naturalnej w postaci iloczynu czynników naturalnych parami względnie pierwszych, to wtedy każdy z czynników musi być potęgą liczby naturalnej. Tu gdyby chcieć z tego korzystać, to trzeba by rozbić na przypadek n parzystego i nieparzystego, dla parzystego można z tej własności korzystać (4^{2n}-3^{2n}=(4^n-3^n)(4^n+3^n) i czynniki wzg.p.) ale dla nieparzystego nie, i nie wiadomo co z tym drugim przypadkiem zrobić (tzn. można zrobić coś podobnego jak zrobiłem, tylko wtedy po co rozbijać na przypadki).