Jak udowodnić ten przykład ? W szczególności nie wiem co mam zrobić z tym zbiorem pustym.
Y ⊆ A ∧ Y ∩ B = ∅ ⇒ Y ⊆ A − B
Udowodnić na podstawie definicji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Udowodnić na podstawie definicji
\(Y \subset A \So x \in Y \So x \in A\)
\(Y \cap B= \emptyset \So x \in Y \So x \notin B\)
zatem
\((x \in Y \So x \in A \wedge x \notin B) \So Y \subset A-B\)
cbdo
\(Y \cap B= \emptyset \So x \in Y \So x \notin B\)
zatem
\((x \in Y \So x \in A \wedge x \notin B) \So Y \subset A-B\)
cbdo