kongruencje równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
kongruencje równanie
Jak to rozwiązać \(3x^2+2x+2=0\pmod{6}\)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2022, 22:16 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wzory matematyczne piszemy używając LaTeX-a.
Powód: Wzory matematyczne piszemy używając LaTeX-a.
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: kongruencje równanie
Po obustronnym pomnożeniu przez 2 znika nam kwadrat, bo \(3\cdot 2\equiv 0\). Więc \(4x+4\equiv 0\), więc \(4(x+1)\equiv 0\), czyli \(x+1=3+6n\), zatem \(x=2+6n\). A teraz kwestia podstawienia i sprawdzenia. \(2x+2=4+12n+2\equiv 0\), a \(3(2+6n)^2\) też jest podzielne przez 6, co widać gołym okiem.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: kongruencje równanie
[ciach]
Metoda siłowa:
Tu jest mało liczb do sprawdzenia więc szkoda casu na sztuczki (zwłaszcza, jeśli się ich nie zna). Po prostu do równania:
\(3x^2+2x+2\equiv 0\pmod {6}\)
za \(x\) wstawiaj liczby o postaci \(6k, \ 6k+1, \ 6k+2, \ 6k+3, \ 6k+4,\ 6k+5\) i sprawdzaj który wynik modulo 6 przystaje do zera.
(Tak naprawdę, to zamiast powyższych postaci wystarczy wstawiać \(-2, \ -1, \ 0, \ 1, \ 2, \ 3\) )
Odp: \(x=6k+2\)
Metoda siłowa:
Tu jest mało liczb do sprawdzenia więc szkoda casu na sztuczki (zwłaszcza, jeśli się ich nie zna). Po prostu do równania:
\(3x^2+2x+2\equiv 0\pmod {6}\)
za \(x\) wstawiaj liczby o postaci \(6k, \ 6k+1, \ 6k+2, \ 6k+3, \ 6k+4,\ 6k+5\) i sprawdzaj który wynik modulo 6 przystaje do zera.
(Tak naprawdę, to zamiast powyższych postaci wystarczy wstawiać \(-2, \ -1, \ 0, \ 1, \ 2, \ 3\) )
Odp: \(x=6k+2\)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2022, 10:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie komentujemy konkurencyjnego forum!
Powód: Nie komentujemy konkurencyjnego forum!