kongruencje dowód

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

kongruencje dowód

Post autor: Ichigo0 »

Udowodnić, że równanie nie ma rozwiązań w liczbach naturalnych :D
\(2^x+7^y=19^y\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: kongruencje dowód

Post autor: kerajs »

\(2^x+7^y=19^y\\
2^x=19^y-7^y\\
2^x=(19-7) \sum_{i=1}^{y}19^{y-i}7^{i-1} \\
2^x=2^2 \cdot 3 \cdot \sum_{i=1}^{y}19^{y-i}7^{i-1}
\)
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: kongruencje dowód

Post autor: Ichigo0 »

A jak to zrobić przy pomocy kongruencji? :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: kongruencje dowód

Post autor: kerajs »

Podobnie
\(2^x \mod 3=(-1)^x\\
7^y \mod 3=1^y\\
19^y \mod 3=1^y\)

w równaniu
\(2^x=19^y -7^y\)
prawa strona jest podzielna przez \(3\) (bo \(1^y-1^y=0\)), a lewa strona nie.
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: kongruencje dowód

Post autor: Ichigo0 »

nie bardzo rozumiem ten dowód z kongruencjami możesz prosto to wyjaśnić? :)
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: kongruencje dowód

Post autor: Ichigo0 »

dlaczego w pierwszej linijce reszta jest równa (-1)^x?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: kongruencje dowód

Post autor: kerajs »

Gdyż 2 mod 3 przystaje do (-1) mod 3 (skoro 2 mod 3= (3-1) mod 3=(-1) mod 3 )
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: kongruencje dowód

Post autor: Ichigo0 »

Rozumiem Dziękuję :)
ODPOWIEDZ