Proszę o sprawdzenie

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Proszę o sprawdzenie

Post autor: lolipop692 »

Należy zapisać następujące zdania za pomocą kwantyfikatorów , symboli logicznych oraz działań arytmetycznych , w następnym kroku określić wartość logiczną podanego wyrażenia oraz podać jego negację.

a) Dla pewnej liczby rzeczywistej \(z\) mamy , że \(z^2-4z+4=0\)
b) \(Sin\) dowolnej liczby rzeczywistej nie przekracza \(1\)

Moje rozwiązania to:

a) \( \exists _{z \in \rr} ~~z^2-4z+4=0\)
Prawda
Negacja: \(\vee _{z \in \rr} ~~z^2-4z+4 \neq 0\)


b) \(\vee _{z \in \rr} ~~ \sin (z) \le 1\)
Prawda
Negacja: \(\exists _{z \in \rr}~~ \sin (z)>0\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Proszę o sprawdzenie

Post autor: panb »

lolipop692 pisze: 11 gru 2021, 17:08 Należy zapisać następujące zdania za pomocą kwantyfikatorów , symboli logicznych oraz działań arytmetycznych , w następnym kroku określić wartość logiczną podanego wyrażenia oraz podać jego negację.


Negacja: \(\exists _{z \in \rr}~~ \sin (z)>0\)
Tutaj ręka ci się omsknęła:
Negacja: \(\exists _{z \in \rr}~~ \sin (z)>1\)

Wszystko inne, OK
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Proszę o sprawdzenie

Post autor: lolipop692 »

Super, dzięki wielkie za sprawdzenie
ODPOWIEDZ