Wartość logiczna

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Wartość logiczna

Post autor: lolipop692 »

Wskaż zdania składowe proste i ocen wartość logiczna zdania złożonego i podaj zaprzeczenie tego zdania zgodnie z prawami negacji
\((3<4) \So (3>4)\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Wartość logiczna

Post autor: grdv10 »

Zdania proste: \(3<4\) (poprzednik implikacji) oraz \(3>4\) (następnik). Poprzednik jest prawdziwy, a następnik fałszywy (\(10\)), więc implikacja jest fałszywa. Jej zaprzeczenie to koniunkcja poprzednika i zaprzeczonego następnika, czyli\[(3<4)\wedge(3\leqslant 4).\]Ewidentnie jest to zdanie prawdziwe, bo oba zdania są prawdziwe.
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Wartość logiczna

Post autor: lolipop692 »

Ok dzięki czy możesz sprawdzić to czy dobrze rozumiem? \(( \cos \pi =0) \So ( \sin \pi =0)\) poprzednik \(\cos \pi =0\), następnik \(\sin \pi =0\) poprzednik fałsz, następnik prawda, czyli zdanie prawdziwe
Zaprzeczenie \(( \cos \pi =0) \wedge ( \sin \pi \neq 0)\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Wartość logiczna

Post autor: grdv10 »

Tu wszystko OK. Więc czemu z Adamem i rybkami źle? Wiesz zatem, jak zaprzecza się implikacji.
ODPOWIEDZ