dowód reszta

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

dowód reszta

Post autor: Ichigo0 »

\(10|9=976562,5\) nie należy do naturalnych. Mam pytanie skąd w tym dowodzie w rozwiązaniu \(\frac{2}{4}\) przy wzorze skróconego mnożenia i jak wyznaczyć resztę która powinna być równa \(2^{n-1}\) :D Mogę tutaj wstawić rozwiązanie zapisane na kartce :?:
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: dowód reszta

Post autor: Jerry »

Ichigo0 pisze: 03 paź 2021, 10:37 \(10|9=976562,5\)
Nie ogarniam... Oczekujesz pomocy - podaj treść całego problemu!

Pozdrawiam
PS. Skany rachunków? Nie!
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: dowód reszta

Post autor: Ichigo0 »

Trzeba udowodnić że liczba \(10|9=976562,5\) nie należy do naturalnych
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: dowód reszta

Post autor: Jerry »

Z uporem maniaka:
Co to jest \(10|9\) :?:
Dla mnie jest to "\(10\) dzieli \(9\)"
Ponieważ
\(9=0\cdot10+9\)
czyli fałsz!

Pozdrawiam
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: dowód reszta

Post autor: Ichigo0 »

pomyliłam się ma być tak \(10^9|2^{10}\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: dowód reszta

Post autor: Jerry »

Ichigo0 pisze: 03 paź 2021, 11:07 pomyliłam się ma być tak \(10^9|2^{10}\)
Uff...
Ponieważ
\({2^{10}\over10^9}={2\over5^9}<1\)
to teza jest fałszywa!
Z pierwszego postu wynikałoby raczej
\(2^{10}|10^9\)
\({10^9\over2^{10}}={5^9\over2}\)
Ponieważ
\(2\nmid5\So2\nmid5^9\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ