Wyznacz zbiór określoności funkcji f danej następującym wzorem

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ilmarinen
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 10 maja 2020, 09:35
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Wyznacz zbiór określoności funkcji f danej następującym wzorem

Post autor: ilmarinen »

Wyznacz zbiór określoności funkcji f danej następującym wzorem:
\(f(x)=\frac{\sqrt{(x^2-5x+6)}}{|2x-1|}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz zbiór określoności funkcji f danej następującym wzorem

Post autor: eresh »

ilmarinen pisze: 06 wrz 2021, 11:41 Wyznacz zbiór określoności funkcji f danej następującym wzorem:
\(f(x)=\frac{\sqrt{(x^2-5x+6)}}{|2x-1|}\)
\(x^2-5x+6\geq 0 \;\;\;\wedge\;\;\;|2x-1|\neq 0\\
x\in (-\infty,2]\cup [3,\infty)\;\;\;\wedge\;\;x\neq \frac{1}{2}\\
D=(-\infty,2]\cup [3,\infty)\setminus\{\frac{1}{2}\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ