Zbiórprzedziałów porządkowany przez inkluzje

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KtrznK
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2020, 23:38
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zbiórprzedziałów porządkowany przez inkluzje

Post autor: KtrznK »

Symbol \(I_\rr \) oznacza zbiór przedziałów domkniętych w \(\rr\) i jest porządkowany przez
relację inkluzji ⊆. W \(<I_\rr, \subset>\) wyróżniamy zbiór\(A=\{ I_1, I_2, I_3, I_4, I_5, I_6 \} \) złożony z elementów:


\(I_1 = \{ x\in\rr: |x-1|\le 3\}\)
\(I_2 = \{ x\in\rr: |x+1|\le 2\}\)
\(I_3 = \{ x\in\rr: |x-4|\le 5\}\)
\(I_4 = \{ x\in\rr: |x+\frac{1}{2}|\le \frac{3}{2}\}\)
\(I_5 = \{ x\in\rr: |x+2|\le 3\}\)
\(I_6 = \{ x\in\rr: |x-5|\le 3\}\)


Wyznaczyć dla zbioru A:
(i) zbiory ograniczeń dolnych ∆ A i górnych Γ A ,
(ii) kres dolny A i kres górny A – o ile istnieją,
(iii) elementy najmniejszy i największy A – o ile istnieją,
(iv) elementy minimalne i elementy maksymalne – o ile istnieją.

(nie wiem dlaczego nie mogę wstawić (\end{cases}))
Ostatnio zmieniony 01 sie 2021, 22:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; wystarczy \{ \}
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbiórprzedziałów porządkowany przez inkluzje

Post autor: grdv10 »

Podejrzałem Twój kod LaTeX-a (mam prawo jako moderator), ale instrukcję cases stosuje się w innym kontekście. Do wylistowania przedziałów należy użyć align*.

Najpierw zapisz te przedziały ,,normalnie", czyli rozwiąż te nierówności. To chyba potrafisz.
ODPOWIEDZ