Czy relacja jest funkcją

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patryk2205
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 07 gru 2019, 16:15
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Czy relacja jest funkcją

Post autor: patryk2205 »

Witam,
Jak najprościej pokazać, że relacja (x,y) RxR dla liczb rzeczywistych określona wzorem y = |x| jest funkcją?
Warunek na funkcje wiem jaki jest, nie mogą istniej takie dwa punkty, że \((x, y1) \in R\) i \((x,y2) \in R\), ale nie wiem jak to pokazać tutaj.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Czy relacja jest funkcją

Post autor: grdv10 »

Jeśli \(y_1=|x|=y_2\), a to wynika z Twojego założenia, to przecież \(y_1=y_2\) i po sprawie. No jeszcze pierwszy warunek: niech \(x\in R\), jeśli \(y=|x|\), to \((x,y)\in R.\)
patryk2205
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 07 gru 2019, 16:15
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Czy relacja jest funkcją

Post autor: patryk2205 »

Rozumiem, dzięki :)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Czy relacja jest funkcją

Post autor: grdv10 »

Jeśli chce się podziękować, jest od tego stosowny przycisk w oknie posta, za który chce się to zrobić.
ODPOWIEDZ