Witam,
Jaki jest najszybszy sposób na narysowanie funkcji/relacji odwrotnej na wykresie? Np. mają relacje: \(|x|=|y|\), \(|x|=y+1\), \(2xy=1\) itp.
Myślałem nad policzeniem kilku punktów, odwróceniem ich współrzędnych i naszkicowanie nowego wykresu, ale nie wiem czy tak będzie najprościej...
Funkcje odwrotne - rysowanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 07 gru 2019, 16:15
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Funkcje odwrotne - rysowanie
Ostatnio zmieniony 28 cze 2021, 21:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości; cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Funkcje odwrotne - rysowanie
Układ współrzędnych obracasz o 90 stopni w lewo, a potem zmieniasz kierunek osi poziomej. Wypróbuj np. na funkcji wykładniczej. Co dostaniesz?
Jeśli mamy relację \(x\sim y\), to punkt \(x.y\) w układzie \(xy\) odpowiada parze będącej w relacji ,,prostej''. Punkt \((y,x\) odpowiada relacji odwrotnej i jest w układzie \(yx\). To jest uzasadnienie tej metody. Teraz osią argumentu będzie \(y\) a osią wartości \(x\).
Jeśli mamy relację \(x\sim y\), to punkt \(x.y\) w układzie \(xy\) odpowiada parze będącej w relacji ,,prostej''. Punkt \((y,x\) odpowiada relacji odwrotnej i jest w układzie \(yx\). To jest uzasadnienie tej metody. Teraz osią argumentu będzie \(y\) a osią wartości \(x\).
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 07 gru 2019, 16:15
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć: