Moce zbiorów,równolicznosć

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wronek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 27 sty 2021, 14:59
Płeć:

Moce zbiorów,równolicznosć

Post autor: wronek »

Bardzo proszę o rozwiązanie zadań: z uzasadnieniem
Zad 1 Przyporządkuj poniższym zbiorom ich moce wybierając spośród:alef zero,c,\(2^c\)
a){\(f:N→Z\):\(\Lim_{n→ \infty} f(n)=2\)}
b){X⊂R:X skończony,którego moc jest liczba parzystą}
c){(x,y,z)∈\(R^3\):\(x^2\)+\(y^2\)+\(z^2\)=1}
d)P(\(N^N\))xR
Zad 2 Porównaj moce zbiorów A i B,gdzie A jest zbiorem wszystkich ciągów o wartościach wymiernych,zaś B zbiór wszystkich ciągów o wartościach niewymiernych.
Zad 3 Czy dla dowolnych X,Y,Z prawdziwe jest zdanie jeżeli X~Y to X∪Z~Y∪Z,~ ozn. równoliczne
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Moce zbiorów,równolicznosć

Post autor: radagast »

wronek pisze: 06 lut 2021, 10:21 Bardzo proszę o rozwiązanie zadań: z uzasadnieniem
Zad 3 Czy dla dowolnych X,Y,Z prawdziwe jest zdanie jeżeli X~Y to X∪Z~Y∪Z,~ ozn. równoliczne
Nie.
np:
\(X= \left\{1,2 \right\} \)
\(Y=\left\{3,4 \right\}\)
\(Z=\left\{1,2 \right\}\)
ODPOWIEDZ