Logika zadanie

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
carmenaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 lut 2021, 17:24
Podziękowania: 1 raz

Logika zadanie

Post autor: carmenaa »

Ja, mam do was takie pytanie, chyba dobrze pisze na forum. Kompletnie nie wiem, o co chodzi w zadaniu. Może ktoś wie, jak to zrobić. Bardzo dziękuje z góry za pomoc
Określ zależność pomiędzy następującymi zbiorami
A - zbiór studentów, którzy zdali logikę na 5
B – zbiór studentów, którzy zaliczyli w ogóle
C zbiór studentów, którzy nie zdali


A={1, 2, 4, 6}
B={1, 3}
C={5, 6, 7}
Proszę opisać i wykreślić relacje zależności.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Logika zadanie

Post autor: grdv10 »

W kontekście opisu zbiorów \(A,B,C\) te konkretne zbiory są zapisane bez sensu, bo student 6 zdał na piątkę (A) oraz nie zaliczył (C).

Widać, że wg określenia tych zbiorów, mamy \(A\subset B\) oraz \(B\cap C=\emptyset.\) To są te zależności.
carmenaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 lut 2021, 17:24
Podziękowania: 1 raz

Re: Logika zadanie

Post autor: carmenaa »

szw1710 masz racje, dopiero teraz zauważyłam, jak napisałeś. A, na zajęciach to prawie nikt tego nie zauważył tego błędu. Ja mam mieć egzamin za tydzień z logiki, dosłownie się boje tych zadań. Zero tłumaczenia, webinar tak właśnie wygląda nauka zdalna. Dziękuje.
ODPOWIEDZ