Moment statyczny - całki

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kiki01
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 08 paź 2020, 13:03
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Moment statyczny - całki

Post autor: Kiki01 »

Obliczyć moment statyczny względem płaszczyzny OYZ krzywej określonej równaniami:
\[L:\,\, y=\sqrt{1-x^2}, \,\, z=1,\,\, x\in [0,1], \]
jeżeli gęstość masy \(\rho(x,y,z)=ye^{-x\sqrt{x^2+y^2}} \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Moment statyczny - całki

Post autor: panb »

Kiki01 pisze: 30 sty 2021, 18:33 Prosze o pomoc
1.png
A może tak:
Obliczyć moment statyczny względem płaszczyzny OYZ krzywej określonej równaniami:
\[L:\,\, y=\sqrt{1-x^2}, \,\, z=1,\,\, x\in [0,1], \]
jeżeli gęstość masy \(\rho(x,y,z)=ye^{-x\sqrt{x^2+y^2}} \)
\(\displaystyle M_{YZ}=\int_Lx\rho(x,y,z)\,{dl}\)
Parametryzacja:
\( \begin{cases}x=\cos t\\y=\sin t \\z=1\\t\in \left[ 0 , \frac{\pi}{2} \right]\\dl=\sqrt{(-\sin t)^2+\cos^2t}dt=dt \end{cases} \)

\[M_{YZ}= \int_{0}^{ \frac{\pi}{2} } \cos t \sin t e^{-\cos t}\,{dt} \begin{vmatrix}-\cos t=u \So \sin t{dt}=du\\\cos t=\sqrt{1-u^2} \\ t=0 \So u=-1\\ t=\frac{\pi}{2} \So u=0\end{vmatrix} = \int_{-1}^{0}e^u\sqrt{1-u^2}\, {du} \]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Moment statyczny - całki

Post autor: panb »

We wzorze na \(\rho\) nie ma z. Dziwne!
ODPOWIEDZ