Funkcje N^2 -> N^2

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hackier
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 mar 2020, 15:48
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Funkcje N^2 -> N^2

Post autor: hackier »

Mam za zadanie podać przykład funkcji \(f:N^2→N^2\) która:
a) jest różnowartościowa i na
b) jest różnowartościowa ale nie jest na
c) nie jest różnowartościowa ale jest na (wsk. Zdefiniować funkcję przy pomocy klamerki)
d) nie jest ani różnowartościowa ani na
Dla każdej funkcji wyznaczyć obrazy i przeciwobrazy zbiorów \(A=\{(x,0);x∈\nn\}, B=\{(0, y);x∈\nn\}, , C=\{(x, x);x∈\nn\}\)

Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, proszę o jakieś naprowadzenie i pomoc :((
Ostatnio zmieniony 27 sty 2021, 19:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Funkcje N^2 -> N^2

Post autor: grdv10 »

a) funkcja identycznościowa
b) \(f(m,n)=(2m,2n)\)
c) \(f(m,2n)=(m,n)=f(m,2n-1)\)
d) \(f(m,n)=(m,1)\)
ODPOWIEDZ