a) k+ 1elementów, w tym k maksymalnych i jeden minimalny;
(b) k elementów, jednocześnie maksymalnych i minimalnych.
Podać przykład zbioru uporządkowanego zawierającego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: Podać przykład zbioru uporządkowanego zawierającego
Zadowoli Cię:
\(A=\{0,\underbrace{1,1,\cdots,1}_{k\text{ jedynek}}\}\)
\(B=\{\underbrace{1,1,\cdots,1}_{k\text{ jedynek}}\}\)
Pozdrawiam
[edited] doprecyzowanie
\(A=\{0,\underbrace{1,1,\cdots,1}_{k\text{ jedynek}}\}\)
\(B=\{\underbrace{1,1,\cdots,1}_{k\text{ jedynek}}\}\)
Pozdrawiam
[edited] doprecyzowanie
Re: Podać przykład zbioru uporządkowanego zawierającego
Aha, czyli takie coś. To jest pełna odpowiedź?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Podać przykład zbioru uporządkowanego zawierającego
Tak, bo:
- element minimalny to taki, że nie ma elementów mniejszych od niego
- element maksymalny to taki, że nie ma elementów większych od niego
Trzeba jeszcze dodać, że relacją jest zwykła relacja \(\le\)
- element minimalny to taki, że nie ma elementów mniejszych od niego
- element maksymalny to taki, że nie ma elementów większych od niego
Trzeba jeszcze dodać, że relacją jest zwykła relacja \(\le\)