Zbadać moc każdego z następujących zbiorów:

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcinNM
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 13 gru 2020, 14:03
Podziękowania: 1 raz

Zbadać moc każdego z następujących zbiorów:

Post autor: marcinNM »

\( (a)X=\{(a, b)⊆R|a, b∈Z, a < b\};\)
\( (b)X=\{(a, b)⊆R|a, b∈Q, a < b\};\)
\( (c)X=\{(a, b)⊆R|a, b∈R, a < b\};\)
\( (d)X=\{x∈R|ax^2+bx+c= 0 \text{ dla pewnych } a, b, c∈Z\};\)
\( (e)X=\{x∈R|ax^2+bx+c= 0 \text{ dla pewnych } a, b, c∈Q\}; \)
\( (f)X=\{x∈R|ax^2+bx+c= 0 \text{ dla pewnych} a, b, c∈R\}; \)
\( (g)\) zbiór wszystkich ciągów liczb rzeczywistych zbieżnych do zera;
\( (h) \) zbiór wszystkich funkcji ciągłych określonych na \(R \) o wartościach w \(R \);
\( (i)\{(x, y)∈Q^2:x^2+y^2= 1\};\)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2021, 19:13 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa LaTeX-a
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbadać moc każdego z następujących zbiorów:

Post autor: grdv10 »

Przeliczalne: a,b,d,e,i
NIeprzeliczalne: c,f,g,h

Najciekawszy jest punkt g). Otóż funkcja ciągła \(f\colon\rr\to\rr\) jest wyznaczona jednoznacznie przez swoje wartości w punktach wymiernych. A funkcji \(f\colon\qq\to\rr\) jest continuum.
marcinNM
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 13 gru 2020, 14:03
Podziękowania: 1 raz

Re: Zbadać moc każdego z następujących zbiorów:

Post autor: marcinNM »

Jak to uzasadnić?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbadać moc każdego z następujących zbiorów:

Post autor: grdv10 »

Albo odwołać się do definicji, albo do znanych konstrukcji zbiorów czyli np. iloczynu kartezjańskiego.
ODPOWIEDZ