Równania na zbiorach

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pitter505
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 sty 2021, 19:28
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Równania na zbiorach

Post autor: pitter505 »

zad.5 Dane są zbiory A,B,C,D a ich wzajemne związki podaje następujący diagram Venna : (nie jestem pewien czy mogę tutaj zamieszczać więc opiszę je słownie ) a więc tak są 4 okręgi które zazębiają się jak ogniwa w łańcuchu wygląda to trochę jak 4 litery "o" (oooo).
Rozwiąż następujące równania na zbiorach :

a) \(\overline{\underline{X}}\cap(A \cup B) \cup ((C \cup D)\setminus B ) = (B \cup C \cup D)\setminus A)\) gdzie \(\overline{\underline{X}} \subset A \cup B \cup C \cup D\)
b) \(\overline{\underline{X}}\cap(A \cup (B \cap C))) \cup ((C \cup D)\setminus B ) = (B \cup C \cup D)\setminus A)\) gdzie \(\overline{\underline{X}} \subset A \cup B \cup C \cup D\)
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: Równania na zbiorach

Post autor: Młodociany całkowicz »

Myślę, że zdecydowanie bardziej pomocne będzie, jeśli zapiszesz te diagramy w postaci symbolicznej. Wtedy będę wiedział, na czym stoję.
pitter505
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 sty 2021, 19:28
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Równania na zbiorach

Post autor: pitter505 »

https://zapodaj.net/b64f58bd38912.jpg.html Tutaj jest zdjęcie tych diagramów.
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: Równania na zbiorach

Post autor: Młodociany całkowicz »

\(\overline{\underline{X}}\cap(A \cup B) \cup ((C \cup D)\setminus B ) = (B \cup C \cup D)\setminus A | \setminus((C \cup D)\setminus B )\)
\(\overline{\underline{X}}\cap(A \cup B) = ((B \cup C \cup D)\setminus A)\setminus((C \cup D)\setminus B ) | \setminus (A\cup B)\)
\(\overline{\underline{X}} = (((B \cup C \cup D)\setminus A)\setminus((C \cup D)\setminus B ))\setminus (A\cup B) = \emptyset\)
Nie jestem pewien, ale chyba dobrze.
ODPOWIEDZ