Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych
Nie, też się nie zgadza. Rozwiąż sobie nierówność (x-5)(x+5)<40. Nie wyjdzie zbiór (-25,40).
Chyba nadal nie rozumiesz jak to działa.
\( \exists x\in \rr: |x-3|<1\). Wtedy "wykresem" będzie .... ? Jak myślisz, co?
Chyba nadal nie rozumiesz jak to działa.
\( \exists x\in \rr: |x-3|<1\). Wtedy "wykresem" będzie .... ? Jak myślisz, co?
Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych
no tak, przecież podaję zbiór wartości, a nie argumenty
Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych
(x-5)(x+5)<40, to x będzie należał <0,pierw z 65), więc ten przykład odpada w podpunkcie c) bo nawias musi być otwarty z obydwu stron
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych
Świetnie! Nie wymyślaj jakichś skomplikowanych wyrażeń.
Może jakieś z wartością bezwzględną, co?
Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych
jeśli chodzi o c) to można zrobić z wartością bezwględną podobnie jak Ty tylko z innymi danymi
np. ∃x∈R:|x-10|<20, więc a=-10, b=30
np. ∃x∈R:|x-10|<20, więc a=-10, b=30
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych
Mam jeszcze jedno pytanie, "∃" piszemy w przypadku, gdy argumenty będą z określonego, przedziału innego, niż (-00,00)?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych
Nie wyciągaj takich wniosków.
Zdanie \( \exists x\in \rr: x^2>0\) też jest OK.
Po prostu (jeśli to nie jest jakiś matematyczny wywód) traktuj to tak jak brzmi:
"istnieje x taki, że \( x^2\ge 0\)"? No istnieje, a że jest ich dużo to już inna sprawa.
Zdanie \( \exists x\in \rr: x^2>0\) też jest OK.
Po prostu (jeśli to nie jest jakiś matematyczny wywód) traktuj to tak jak brzmi:
"istnieje x taki, że \( x^2\ge 0\)"? No istnieje, a że jest ich dużo to już inna sprawa.
Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych
czyli, w każdym przypadku, w którym piszemy "dla każdego" możemy zastąpić "istnieje taki"?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych
Tak.
\( \forall_ x\,\, \varphi(x) \So \exists_ x\,\, \varphi(x)\)
Chłopski rozum też tak podpowiada, no nie?
\( \forall_ x\,\, \varphi(x) \So \exists_ x\,\, \varphi(x)\)
Chłopski rozum też tak podpowiada, no nie?
Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych
no raczej, że podpowiada, dzięki za pomoc, najlepszego w 21!