Równania parametryczne krzywych

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NN0000x
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 gru 2020, 18:52
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Równania parametryczne krzywych

Post autor: NN0000x »

Podane równania parametryczne krzywych przedstawić w postaci niejawnej (\(F(x, y) = 0\))
lub jawnej (\(y = f(x)\)).

\(x = t^2, y = \frac{1}{2}t^3\)
Ostatnio zmieniony 04 gru 2020, 19:50 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Do zapisu wyrażeń matematycznych używaj LaTeX-a.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Równania parametryczne krzywych

Post autor: grdv10 »

Masz \(x^3=t^6\) oraz \(y^2=\frac{1}{4}t^6.\) Stąd już prosta droga: \(y^2=\frac{1}{4}x^3\), czyli \(4y^2-x^3=0.\)
ODPOWIEDZ