Szeregi, granice ciągu, metryka

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krniasty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 05 maja 2016, 21:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Szeregi, granice ciągu, metryka

Post autor: krniasty »

1. Zbadać zbieżność szeregów:
a) \(\sum_{ n=1 }^{\infty} \frac{\sin n}{10n^2} \)
b) \(\sum_{ n=1 }^{\infty} \frac{2n^3}{n!} \)

2. Wyznaczyć promień i przedział zbieżności szeregu potęgowego: \(\sum_{ n=1 }^{\infty} \frac{(n+1)!(x+7)^n}{(2n-1)!} \). Czy szereg ten jest zbieżny w punkcie \(x = -13\)?

3.
a) Obliczyć granicę ciągu \(an = \sqrt[n]{7\cdot2^n+3\cdot8^n} \)
b) Zbadać zbieżność szeregu: \(\sum_{ n=1 }^{\infty} (\frac{2n-12}{4n-2})^{3n} \)

4. Wykazać, że funkcja d: \(\cc \times \cc: \to [0, + \infty) \) dana wzorem d(n,m) = \(| \frac{1}{n} - \frac{1}{m} \) jest metryką w zbiorze \(\cc:\).Wyznaczyć kulę \(K(-2, \frac{1}{3}) \) w tej metryce.
Ostatnio zmieniony 03 gru 2020, 10:43 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu, \times, \cdot
krniasty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 05 maja 2016, 21:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Re: Szeregi, granice ciągu, metryka

Post autor: krniasty »

1, 3 zrobione.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Szeregi, granice ciągu, metryka

Post autor: panb »

krniasty pisze: 03 gru 2020, 09:40

2. Wyznaczyć promień i przedział zbieżności szeregu potęgowego: \(\sum_{ n=1 }^{\infty} \frac{(n+1)!(x+7)^n}{(2n-1)!} \). Czy szereg ten jest zbieżny w punkcie \(x = -13\)?
\(R= \Lim_{n\to \infty } \frac{(n+1)!}{(2n-1)!}\cdot \frac{(2n+1)!}{(n+2)!}= \Lim_{n\to \infty } \frac{(2n+1)\cdot 2n}{n+2} =+\infty\)

Jest zbieżny w punkcie x=-13
ODPOWIEDZ