rozwinięcie dwumianowe

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

rozwinięcie dwumianowe

Post autor: kate84 »

W rozinięciu dwumianowym wyrazenia:
a. \((x^5- \frac{2}{x^3} )^{12}\) znajdz współczynnik przy \(x^{20}\)
b. \((3 \sqrt[4]{x^3}+ \sqrt{x})^{18} \) znajdz współczynnik przy \(x^{12}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: rozwinięcie dwumianowe

Post autor: kerajs »

Wpierw wylicz k:
a)
\(20=5k+(-3)(12-k)\)
b)
\(12= \frac{3}{4}k+ \frac{1}{2}(18-k) \)
a potem odpowiedni współczynnik.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: rozwinięcie dwumianowe

Post autor: kate84 »

a.
k=7

b.
k=12

ale jak dalej?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: rozwinięcie dwumianowe

Post autor: kerajs »

\((a+b)^n= \sum_{k=0}^{n} {n \choose k}a^kb^{n-k} \)
a)
\( { 12\choose 5} (x^5)^7( \frac{-2}{x^3} )^{12-7} =...\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: rozwinięcie dwumianowe

Post autor: kate84 »

czyli w a. -25344 tak?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: rozwinięcie dwumianowe

Post autor: kate84 »

tak?
b)
\( { 18\choose \frac{4}{3} } (x^{ \frac{4}{3} })^{12}( \sqrt{x} )^{18-12} =...\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: rozwinięcie dwumianowe

Post autor: kerajs »

ad a) Nawet nie sprawdzam, czy \(- 2^5 \cdot { 12\choose 5} \) daje taki wynik. To kwestia rachunkowa, a nie merytoryczna.
Ponadto, najtańszy kalkulator jest mniej omylny w obliczeniach niż ja.
kate84 pisze: 28 lis 2020, 12:56 b)
\( { 18\choose \frac{4}{3} } (x^{ \frac{4}{3} })^{12}( \sqrt{x} )^{18-12} =...\)
Raczej:
\( { 18\choose 12 } (3x^{ \frac{3}{4} })^{12}( \sqrt{x} )^{18-12} =...\)
Przypuszczam, że dla sprawdzającego wynik \(3^{12} \cdot { 18\choose 12} \) będzie wystarczający.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: rozwinięcie dwumianowe

Post autor: kate84 »

\( { 18\choose 12} \)?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: rozwinięcie dwumianowe

Post autor: kerajs »

Nie.
Czytaj uważniej, proszę. Przecież już podałem wynik:
kerajs pisze: 28 lis 2020, 16:43 wynik \(3^{12} \cdot { 18\choose 12} \)
ODPOWIEDZ