kwantyfikatory

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

kwantyfikatory

Post autor: kate84 »

Za pomocą kwantyfikatorów i innych symboli matematycznych zapisać następujące zdania i formy zdaniowe.
a. każda liczba rzeczywista jest dodatnia
b. równanie \(f(x)=1\) ma rozwązanie rzeczywiste
c. zbiór liczb naturalnych nie jest ograniczony z góry
d. zbiór \(A \subset R\) ma element największy
e. w zbiorze \(B \subset R\) nie ma elementu najmniejszego
f. każda liczba rzeczywista jest parzysta
g. równanie \(x^2+x+1=0\) nie ma rozwiazania rzeczywistego
h. równanie \(x^5+x=3\) ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: kwantyfikatory

Post autor: panb »

c. zbiór liczb naturalnych nie jest ograniczony z góry
\[ \forall n\in\nn\,,\ \exists M\in \nn: n<M\]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: kwantyfikatory

Post autor: panb »

d. zbiór \(A \subset \rr\) ma element największy
\[ \exists M\in A: \forall x\in A, \,\, x\le M\]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: kwantyfikatory

Post autor: panb »

h. równanie \(x^5+x=3\) ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste.
\[ (\exists x_0\in \rr: x_0^5+x_0=3 ) \wedge ( \exists x_1\in\rr: x_1^5+x_1=3 \So x_1=x_0)\]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: kwantyfikatory

Post autor: eresh »

kate84 pisze: 27 lis 2020, 09:58 Za pomocą kwantyfikatorów i innych symboli matematycznych zapisać następujące zdania i formy zdaniowe.
a. każda liczba rzeczywista jest dodatnia
\(
\forall x\in\mathbb{R}:x>0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: kwantyfikatory

Post autor: eresh »

kate84 pisze: 27 lis 2020, 09:58 Za pomocą kwantyfikatorów i innych symboli matematycznych zapisać następujące zdania i formy zdaniowe.
b. równanie \(f(x)=1\) ma rozwązanie rzeczywiste
\( \exists x_0\in\mathbb{R}:f(x_0)=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: kwantyfikatory

Post autor: Jerry »

kate84 pisze: 27 lis 2020, 09:58 e. w zbiorze \(B \subset R\) nie ma elementu najmniejszego
\(\sim\exists _{b\in B\subset\rr}\forall_{x\in B\subset\rr}\ x\ge b \)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: kwantyfikatory

Post autor: Jerry »

kate84 pisze: 27 lis 2020, 09:58 f. każda liczba rzeczywista jest parzysta
\(\forall_{x\in\rr}\ 2|x\) albo \(\forall_{x\in\rr}\ \exists_{k\in\zz}\ x=2k\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: kwantyfikatory

Post autor: Jerry »

kate84 pisze: 27 lis 2020, 09:58 g. równanie \(x^2+x+1=0\) nie ma rozwiazania rzeczywistego
\(\sim\exists_{x\in\rr}\ x^2+x+1=0\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ