Równoliczność

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marceljd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 26 lis 2020, 19:59
Płeć:

Równoliczność

Post autor: marceljd »

Kompletnie nie wiem jak zabrać się do tych zadań. Może mi ktoś pomóc? Jak rozwiązać takie przykłady?


1) Dla danych zbiorów \( A, B ⊆ \rr \) udowodnić, że są one równoliczne znajdując każdorazowo bijekcję \( f:A→B \)
a) \(A= \nn ,B= \nn \bez\{2020\};\)
b) \( A= \nn ,B= \nn \bez\{13,25,100\}; \)
c) \( A= \nn ,B= \nn \bez \{10,11,...,100\}; \)
d) \( A= \nn ,B= \nn ∪ ( \{ \frac{1}{2} \} ); \) tu powinien być nawias klamrowy

2) Udowodnić następujące fakty:
(a) Dwa dowolne kwadraty na płaszczyźnie są równoliczne.
(b) Dwa dowolne okręgi na płaszczyźnie są równoliczne.
(c) Dwa dowolne koła na płaszczyźnie są równoliczne.
(d) Dwa dowolne trójkąty na płaszczyźnie są równoliczne.
(e) Dwa dowolne czworokąty na płaszczyźnie są równoliczne.
(f) Sfera jest równoliczna ze sferą bez jednego punktu.
(g) Sfera bez jednego punktu jest równoliczna z płaszczyzną.
(h) Sfera jest równoliczna z płaszczyzną.

3)
a) \( f: [0,∞)→[0,∞), f(x) = \sqrt{x} . \)
b) \( f: \rr ^2→ \rr ^2,f(x,y) = (x+y, x−y) \)
c) \( f: \nn ^2→(2 \nn )^2,f(x,y) = (2x+ 2y, 2x−2y) \)
d) \( f: \nn \frac{2}{0} →( \nn ),f(x,y) = 2x(2y+ 1)−1\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Równoliczność

Post autor: grdv10 »

Musisz poprawić zapis w LaTeX-u. Zobacz na wyniki jakie otrzymujemy na forum. Kiepsko napisane.

I myślisz, że wszystkie zadania Ci zrobimy? To przekracza ramy pomocy na forum.

Aby ustalić równoliczność dwóch zbiorów, musisz zbudować bijekcję pomiędzy nimi. Czemu np. każde dwa kwadraty są równoliczne? Bo jeden kwadrat jest obrazem drugiego w izometrii złożonej z jednokładnością. Oba przekształcenia są bijekcjami, więc ich złożenie też. W zadaniu 1a) rozważ funkcję \(f\colon A\to B\) daną wzorem \(f(x)=x\) dla \(x\in\{1,2,\dots,2019\}\) oraz \(f(x)=x+1\) dla \(x\in\Bbb N,x\geqslant 2020.\)
marceljd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 26 lis 2020, 19:59
Płeć:

Re: Równoliczność

Post autor: marceljd »

Nie widzę opcji edytowania postu.

Nie, nie chcę, aby ktoś rozwiązywał wszystkie zadania.

Po prostu nie wiem od czego zacząć takie zadania. Jest to czarna magia
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równoliczność

Post autor: panb »

Musisz zacząć (i skończyć) na podaniu takiej bijekcji, która odwzorowuje A na B.
A jakie jest polecenie w zadaniu 3?
marceljd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 26 lis 2020, 19:59
Płeć:

Re: Równoliczność

Post autor: marceljd »

O, przepraszam, zapomniałem napisać - Udowodnić, że dana funkcja jest iniekcją i wskazać funkcję do niej odwrotną
Czy w Internecie są dobre poradniki z przedmiotu logika? Wydaje się być to ciężkie i nie jestem w stanie tego zrozumieć (innych tematów też)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równoliczność

Post autor: panb »

ODPOWIEDZ