Przeprowadź dowód dedukcyjny następującego
twierdzenia metodą przez przypadki, tzn. przez rozważenie możliwych reszt z dzielenia.
\(n^2+3n+5\) Znalazłem takie zadanie i nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą metodą przez przypadki.
Dowód dedukcyjny.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 23 lut 2020, 11:59
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Dowód dedukcyjny.
Ale czego to ma być dowód?
Jeśli podzielności przez np. 3, to bierzesz trzy możliwe postacie liczb całkowitych: 3k, 3k+1 i 3k+2 (to są te "przypadki") i sprawdzasz tezę.
Jeśli podzielności przez np. 3, to bierzesz trzy możliwe postacie liczb całkowitych: 3k, 3k+1 i 3k+2 (to są te "przypadki") i sprawdzasz tezę.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 23 lut 2020, 11:59
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Re: Dowód dedukcyjny.
Mój błąd , powinno byc Dla dowolnej liczby całkowitejn liczba \(n^2\)+ 3n+ 5 jest nieparzysta
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Dowód dedukcyjny.
no to masz 2 przypadki: 2k oraz 2k+1
Wstawiasz za n i patrzysz, czy wynik jest nieparzysty.
Przykład:
\(n=2k \So n^2+3n+5=4k^2+6k+5=2(2k^2+3k+2)+1=2c+1,\,\,\, c=2k^2+3k+2 \in \nn\) - więc jest to liczba nieparzysta
Samodzielnie sprawdź jak jest dla \(n=2k+1\)
Wstawiasz za n i patrzysz, czy wynik jest nieparzysty.
Przykład:
\(n=2k \So n^2+3n+5=4k^2+6k+5=2(2k^2+3k+2)+1=2c+1,\,\,\, c=2k^2+3k+2 \in \nn\) - więc jest to liczba nieparzysta
Samodzielnie sprawdź jak jest dla \(n=2k+1\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 23 lut 2020, 11:59
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Dowód dedukcyjny.
To, tak jak pisał panb mamy, dla \(k\in\zz\):ProveAllEvery pisze: ↑25 lis 2020, 15:30 Mój błąd , powinno byc Dla dowolnej liczby całkowitejn liczba \(n^2\)+ 3n+ 5 jest nieparzysta
1) \(n=2k\Rightarrow n^2+3n+5=4k^2+6k+5=2(2k^2+3k+2)+1\)
2) \(n=2k+1\Rightarrow n^2+3n+5=4k^2+10k+9=2(2k^2+5k+4)+1\)
Pozdrawiam