zbiory potęgowe-udowadnianie

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Term123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 01 lis 2020, 12:46
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

zbiory potęgowe-udowadnianie

Post autor: Term123 »

Sprawdź(udowadniając lub podając kontrprzykład) czy dla dowolnych zbiorów A i B zachodzą równości:
a)\(P(A \cup B)=P(A) \cup P(B)\)
b)\(P(A \bez B)=P(A) \bez P(B)\)
c)\(P(A \times B)=P(A) \times P(B)\)
P to zbiór potęgowy. Zupełnie nie wiem jak udowadniać takie przykłady.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: zbiory potęgowe-udowadnianie

Post autor: grdv10 »

c) ewidentnie nie. Wyobraź sobie figurę w kształcie krzyża. Albo dwóch przecinających się prostych. Będzie inkluzja w jedną stronę.
a) nie - będzie inkluzja w jedną stronę
b) też nie
Term123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 01 lis 2020, 12:46
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: zbiory potęgowe-udowadnianie

Post autor: Term123 »

W jaki sposób mogę to formalnie udowodnić ?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: zbiory potęgowe-udowadnianie

Post autor: Jerry »

Term123 pisze: 17 lis 2020, 19:54 ... lub podając kontrprzykład...
Rozpatrz np. zbiory
\(A=\{1,2\}\) i \(B=\{2,3\}\)
i wyznacz żądane zbiory oraz ich zbiory potęgowe... Zauważ, że
a) \(\{1,2,3\}\in P(A\cup B)\wedge \{1,2,3\}\ \notin P(A)\cup P(B)\)
b) \(\emptyset\in P(A\setminus B)\wedge\cdots\)
c) \(\cdots\)

Pozdrawiam
Term123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 01 lis 2020, 12:46
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: zbiory potęgowe-udowadnianie

Post autor: Term123 »

Jerry pisze: 17 lis 2020, 21:45
Rozpatrz np. zbiory
\(A=\{1,2\}\) i \(B=\{2,3\}\)
Trafiłam na przykład, dla którego dla przykładowych zbiorów równość zachodzi. Jak powinnam to udowodnić, że tak jest w każdym przypadku ?
\(P(A \cap B)=P(A) \cap P(B)\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: zbiory potęgowe-udowadnianie

Post autor: grdv10 »

Części wspólnej nie było początkowo w Twoim poście. Tu chyba będzie zachodzić równość. Niech \(X\in P(A\cap B)\). Więc \(X\subset A\) oraz \(X\subset B\), więc \(X\in P(A)\cap P(B)\). Niech \(X\in P(A)\cap P(B)\). Więc \(X\subset A\) oraz \(X\subset B\). Dlatego \(X\subset A\cap B\), więc \(X\in P(A\cap B)\). Jest równość.
ODPOWIEDZ