Podaj przykład zbioru

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Podaj przykład zbioru

Post autor: damian28102000 »

Czy istnieje przykład zbioru spełniający dwa następujące warunki:
a) jest ograniczony z dołu
b) nie ma elementu najmniejszego
Bo na chwilę obecną, uważam, że powyższe warunki dla mnie są sprzeczne, ale mogę się "grubo" mylić.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Podaj przykład zbioru

Post autor: eresh »

damian28102000 pisze: 15 lis 2020, 20:45 Czy istnieje przykład zbioru spełniający dwa następujące warunki:
a) jest ograniczony z dołu
b) nie ma elementu najmniejszego
Bo na chwilę obecną, uważam, że powyższe warunki dla mnie są sprzeczne, ale mogę się "grubo" mylić.
na przykład przedział \((0,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Podaj przykład zbioru

Post autor: damian28102000 »

eresh pisze: 15 lis 2020, 20:51
damian28102000 pisze: 15 lis 2020, 20:45 Czy istnieje przykład zbioru spełniający dwa następujące warunki:
a) jest ograniczony z dołu
b) nie ma elementu najmniejszego
Bo na chwilę obecną, uważam, że powyższe warunki dla mnie są sprzeczne, ale mogę się "grubo" mylić.
na przykład przedział \((0,\infty)\)
Ten przykład, nie posiada też kresu górnego, prawda?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Podaj przykład zbioru

Post autor: eresh »

damian28102000 pisze: 15 lis 2020, 21:24
eresh pisze: 15 lis 2020, 20:51
damian28102000 pisze: 15 lis 2020, 20:45 Czy istnieje przykład zbioru spełniający dwa następujące warunki:
a) jest ograniczony z dołu
b) nie ma elementu najmniejszego
Bo na chwilę obecną, uważam, że powyższe warunki dla mnie są sprzeczne, ale mogę się "grubo" mylić.
na przykład przedział \((0,\infty)\)
Ten przykład, nie posiada też kresu górnego, prawda?
tak

a \((0,2]\) jest ograniczony z dołu, ograniczony z góry, nie ma elementu najmniejszego, ale ma największy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Podaj przykład zbioru

Post autor: damian28102000 »

Bardzo dziękuję, będę musiał w takim razie jeszcze to sobie popowtarzać <3
ODPOWIEDZ