Równość, liczby zespolone.

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krniasty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 05 maja 2016, 21:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Równość, liczby zespolone.

Post autor: krniasty »

Bardzo bym prosił o rozwiązanie poniższych zadań, bądź pomoc przy rozwiazywaniu.

1) Sprawdź czy zachodzi równość \( (A\cup B) \cap (D \cup B) = B \)
2) Oblicz \( i^{102}(i+1)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równość, liczby zespolone.

Post autor: eresh »

krniasty pisze: 09 lis 2020, 08:58
2) Oblicz \( i^{102}(i+1)\)
\(z=i\\
|z|=1\\
\cos\phi=\frac{0}{1}=0\\
\sin\phi-\frac{1}{1}=1\\
\phi=\frac{\pi}{2}\\
z^{102}=|z|^{102}(\cos 102\phi+i\sin 102\\phi)\\
z^{102}=\cos 51\pi +i\sin 51\pi\\
z^{102}=-1\\
i^{102}(i+1)=-1(i+1)=-i-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Równość, liczby zespolone.

Post autor: Jerry »

krniasty pisze: 09 lis 2020, 08:58 2) Oblicz \( i^{102}(i+1)\)
Albo:
\(i^{102}=(i^4)^{25}\cdot i^2=1^{25}\cdot (-1)=-1\)
czyli
\( i^{102}(i+1)=-1\cdot(i+1)=-1-i\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Równość, liczby zespolone.

Post autor: Jerry »

krniasty pisze: 09 lis 2020, 08:58 1) Sprawdź czy zachodzi równość \( (A\cup B) \cap (D \cup B) = B \)
Nie zachodzi!
Narysuj sobie "jajka" zbiorów i zauważ, że można wskazać element zbioru \(A\cap D\), który nie należy do zbioru \(B\), choć należy do zbioru \( (A\cup B) \cap (D \cup B) \)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ