Mam pytanie, czy można zapisać, że:
\[ \cos( \pi x) = \cos (x) \]
Trygonometria- cosinus
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 mar 2020, 17:39
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Trygonometria- cosinus
Owszem zapisać można, przecież to powyżej właśnie to zrobiłaś.
Inną sprawą jest co ten zapis wyraża.
Dla mnie jest to równanie (które ma tylko jedno rozwiązanie: x=0).
Inną sprawą jest co ten zapis wyraża.
Dla mnie jest to równanie (które ma tylko jedno rozwiązanie: x=0).
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Trygonometria- cosinus
Więcej ma rozwiązań \(\cos x=\cos \pi x \iff \)
\(\cos x-\cos \pi x =0 \iff \)
\(-2\sin \frac{x+\pi x}{2}\sin \frac{x-\pi x}{2} =0 \iff \)
\(\sin \left( x \frac{1+\pi}{2} \right) \sin \left( x\frac{1-\pi}{2} \right) =0 \iff \)
\( x \frac{1+\pi}{2}=k\pi \vee x \frac{1-\pi}{2}=k\pi ,\ \ \ k \in C\)
\( x (1+\pi)=2k\pi \vee x (1-\pi)=2k\pi ,\ \ \ k \in C\)
\( x = \frac{2k\pi }{1+\pi} \vee x = \frac{2k\pi }{1-\pi} ,\ \ \ k \in C\)
\(\cos x-\cos \pi x =0 \iff \)
\(-2\sin \frac{x+\pi x}{2}\sin \frac{x-\pi x}{2} =0 \iff \)
\(\sin \left( x \frac{1+\pi}{2} \right) \sin \left( x\frac{1-\pi}{2} \right) =0 \iff \)
\( x \frac{1+\pi}{2}=k\pi \vee x \frac{1-\pi}{2}=k\pi ,\ \ \ k \in C\)
\( x (1+\pi)=2k\pi \vee x (1-\pi)=2k\pi ,\ \ \ k \in C\)
\( x = \frac{2k\pi }{1+\pi} \vee x = \frac{2k\pi }{1-\pi} ,\ \ \ k \in C\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Trygonometria- cosinus
Zgadza się.
Pisząc poprzedni post zapomniałem o jednym słowie. Miało być:
Pisząc poprzedni post zapomniałem o jednym słowie. Miało być:
Sorry.