Indukcja

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Indukcja

Post autor: Kowal1998 »

Sprawdź dla jakich liczb naturalnych prawdziwe są następujące nierówności. Wykorzystaj zasadę indukcji matematycznej.

c) \(n^3<2^n\)
d)\(n^2*2^n<n^2+n-2\)

Udowodnij wzór, stosując mocną indukcję

f)



\(\begin{cases} a_0=7, a_1=3 \\ a_n = 2a_{n-1} -a_{n-2} dla n \ge 2 \end{cases} \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Indukcja

Post autor: panb »

c) jest prawdziwe od n=10
d) bzdura (sprawdź kierunek nierówności)

f) \( a_n=-4n+7\)
ODPOWIEDZ