identyczność

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wap2121
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 18 sty 2020, 14:18
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

identyczność

Post autor: Wap2121 »

Znajdź \(f:X \to Y\), która nie jest suriekcją oraz funkcję \(g:Y \to X\), która nie jest różnowartościowa, tak aby \(g \circ f\) było id na zbiorze X
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: identyczność

Post autor: grdv10 »

Niech \(X=\{1\}\) oraz \(Y=\{1,2\}\). Definiujemy \(f(1)=g(1)=g(2)=1.\) Wtedy dla dowolnego \(x\in X\), czyli dla \(x=1,\) mamy \(g\bigl(f(1)\bigr)=g(1)=1\).
ODPOWIEDZ