przeliczalność

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wap2121
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 18 sty 2020, 14:18
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

przeliczalność

Post autor: Wap2121 »

Niech \( X= \left\{ f \in \left\{ 0,1\right\} \right\} \) funkcja jest stała do pewnego miejsca czyli \(f \in X \iff f: \nn \to \left\{ 0,1\right\}\) oraz istnieje takie \(n_0 \in \nn \), że dla każdego \(m,n \ge n_0\) to \(f(m)=f(n)\). Udowodnij że zbiór X jest przeliczalny.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: przeliczalność

Post autor: grdv10 »

Niech \(X_k\) będzie zbiorem takich funkcji które są stałe od \(k\)-tego miejsca. Wykaż, że \(X_k\) jest przeliczalny. Bo przecież jest przeliczalnie wiele ciągów \((k-1)\)-wyrazowych o wyrazach naturalnych. A możliwości obsadzenie stałej na dalszych miejscach też jest przeliczalnie wiele. Oczywiście \(X=\displaystyle\bigcup_k X_k\), więc jest zbiorem przeliczalnym.

Sformalizuj to rozumowanie.
ODPOWIEDZ