Oblicz granicę

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz granicę

Post autor: Kowal1998 »

\(lim_{n \to \infty} \frac{2n^2sin(n+1)}{1-n^3} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Oblicz granicę

Post autor: Jerry »

\(\Lim_{n \to \infty} \frac{2n^2\sin(n+1)}{1-n^3} =\Lim_{n \to \infty} \frac{2n^2}{1+n-n^2} \cdot\frac{\sin(n+1)}{1-n} = (-2)\cdot 0=0\)

Drugi czynnik jest ilorazem ciągu ograniczonego przez rozbieżny, zatem...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ