Pomocy Zbiory

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

eresh pisze: 12 lis 2019, 16:23 \(|x-1|>3\\
x-1>3 \vee x-1<-3\\
x>4 \vee x<-2\\
A=(- \infty ,-2) \cup (4, \infty )\)




\(x^2-7x+10 \le 0\\
(x-5)(x-2) \le 0\\
x \in [2,5]\\
B=[2,5]
\)
Możesz mi wytłumaczyć przedziały liczbowe z nieskończonością bo nie bardzo rozumiem?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

Mogę, tylko nie wiem czego nie rozumiesz
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

Kiedy piszę się nieskończoność w zbiorach typu np. (- \infty, 1) i TYPU np. (- \infty, 1) \cup (1, \infty) ?
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

Nadal też nie rozumiem tego zadania
A \cap R = A
Tego już nie rozumiem dlaczego wynikiem jest A.
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

eresh pisze: 12 lis 2019, 15:30
martikad pisze: 12 lis 2019, 13:56 Ok. Powiedz mi czy poniżej zadania mam dobrze
A = [ 0,1]
A \cup N = N
A \cup C = C
Nie. Przepraszam za niewłaściwą (już usuniętą) odpowiedź :oops:
\(A=[0,1]\\
N=\{0,1,2,3,4,...\}\\
A \cup N=[0,1]\cup\{0,1,2,3,...\}=[0,1] \cup \{2,3,4,....\}\)


podobnie w drugim przykładzie
\(A \cup C=[0,1] \cup \{...,-2,-1,0,1,2,...\}=(0,1) \cup C\)
To R oblicza się inaczej niż C i N?
A \cup R = [0,1] \cup \ {0, 1, 2, 3} = {2, 3} czyli = R bo omijamy 0,1.

A \cup N = [0,1] \cup \ {0, 1, 2, 3} = {2, 3} czyli = C bo omijamy 0,1.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

martikad pisze: 15 lis 2019, 06:42 Nadal też nie rozumiem tego zadania
A \cap R = A
Tego już nie rozumiem dlaczego wynikiem jest A.
A co jest częścią wspólną zbioru A i zbioru liczb rzeczywistych? Oczywiście zbiór A
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

martikad pisze: 15 lis 2019, 07:19 To R oblicza się inaczej niż C i N?
A \cup R = [0,1] \cup \ {0, 1, 2, 3} = {2, 3} czyli = R bo omijamy 0,1.

A \cup N = [0,1] \cup \ {0, 1, 2, 3} = {2, 3} czyli = C bo omijamy 0,1.
\(\mathbb{R}\) to zbiór liczb rzeczywistych

\(A\cup \mathbb{R}=[0,1]\cup\mathbb{R}=\mathbb{R}\)
suma jakiegoś zbioru i zbioru liczb rzeczywistych jest zbiorem liczb rzeczywistych

\(A\cup \mathbb{N}=[0,1]\cup\{0,1,2,3,4,....\}=[0,1]\cup\{2,3,4,....\}\)
sumujesz liczby z przedziału [0,1] i wszystkie liczby naturalne, czyli dostajesz wszystkie liczby z [0,1] oraz liczby naturalne. Ale liczby 0,1 powtarzają się w obu zbiorach więc nie piszemy ich podwójnie. Można zapisać \([0,1]\cup\{2,3,4,...\}\) lub \((0,1)\cup \{0,1,2,3,...\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

eresh pisze: 15 lis 2019, 09:26
martikad pisze: 15 lis 2019, 07:19 To R oblicza się inaczej niż C i N?
A \cup R = [0,1] \cup \ {0, 1, 2, 3} = {2, 3} czyli = R bo omijamy 0,1.

A \cup N = [0,1] \cup \ {0, 1, 2, 3} = {2, 3} czyli = C bo omijamy 0,1.
\(\mathbb{R}\) to zbiór liczb rzeczywistych

\(A\cup \mathbb{R}=[0,1]\cup\mathbb{R}=\mathbb{R}\)
suma jakiegoś zbioru i zbioru liczb rzeczywistych jest zbiorem liczb rzeczywistych

\(A\cup \mathbb{N}=[0,1]\cup\{0,1,2,3,4,....\}=[0,1]\cup\{2,3,4,....\}\)
sumujesz liczby z przedziału [0,1] i wszystkie liczby naturalne, czyli dostajesz wszystkie liczby z [0,1] oraz liczby naturalne. Ale liczby 0,1 powtarzają się w obu zbiorach więc nie piszemy ich podwójnie. Można zapisać \([0,1]\cup\{2,3,4,...\}\) lub \((0,1)\cup \{0,1,2,3,...\}\)
Dziękuję teraz już rozumiem
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

Chyba nie dokońca rozumiem to zadanie możesz wytłumaczyć?
A - R = (- \infty, 0) \cup (1 \infty)
Dlaczego wynikiem nie jest 0,1? Przecież różnica symetryczna należy do A i nie należy do R.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

martikad pisze: 16 lis 2019, 06:30 Chyba nie dokońca rozumiem to zadanie możesz wytłumaczyć?
A - R = (- \infty, 0) \cup (1 \infty)
Dlaczego wynikiem nie jest 0,1? Przecież różnica symetryczna należy do A i nie należy do R.
a nie na odwrót \( \mathbb{R}-A \)?
jeśli od jakiegoś zbioru (podzbioru liczb rzeczywistych) zabierzemy cały zbiór liczb rzeczywistych to nie zostanie nam nic, czyli zbiór pusty, czyli \([0,1]-\mathbb{R}=\emptyset\)
\(\mathbb{R}-[0,1]=(-\infty, 0)\cup (1,\infty)\)
ze zbioru liczb rzeczywistych usuwamy przedział \([0,1]\), czyli zostanie nam \((-\infty, 0)\) i \((1,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

A - R było w zadaniu.
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

Czy przy wszystkich zadaniach typu A - R zawsze usówamy elementy zbioru A?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

martikad pisze: 16 lis 2019, 13:07 Czy przy wszystkich zadaniach typu A - R zawsze usówamy elementy zbioru A?
A-B - zawsze z A usuwamy B
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

Czy A \cap \ R = A tak zawsze jest w każdym zadaniu?
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

Dlaczego A - B = [0, \infty \)
A = [0,1]
B = (1, \infty \)
przecież w różnicy symetrycznej posiada elementy zbioru A nie należące do B.
Czyli powinno być A - B = [0]
ODPOWIEDZ