Pomocy Zbiory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pomocy Zbiory
Coś się tam nie zgadza?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Pomocy Zbiory
Chyba że liczbą rzeczywistą jest też 0,1 jak w A to wtedy A \cup R = R
Tak to mam rozumieć?
Tak to mam rozumieć?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pomocy Zbiory
jeśli \(A=[0,1]\) to \(A\cup \mathbb{R}=\mathbb{R}
\) i inaczej nie chce być
0,1 jest liczbą rzeczywistą
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pomocy Zbiory
No to nie zgadzasz się z definicją sumy zbiorów. Polecam doczytać teorię
https://www.matemaks.pl/suma-zbiorow.html
http://www.math.edu.pl/suma-zbiorow
https://pl.wikipedia.org/wiki/Suma_zbior%C3%B3w
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Pomocy Zbiory
Suma zbiorów zawiera wszystkie elementy zbioru A i B. Tak pisze wszędzie iaką definicje podał wykładowca.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pomocy Zbiory
To nie jest definicja, ale zgodzę się z tym stwierdzeniem. Suma zbiorów zawiera elementy obu zbiorów, więc sumą zbiorów nazywamy zbiór takich elementów które należą do zbioru A lub do zbioru B
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Pomocy Zbiory
Ty też masz rację bo na tych stronach co pisałaś piszę A lub B a nam wykładowca podał A i B
Na poniżej stronie pisze moja definicja
http://matematyka.pisz.pl/strona/1059.html
https://www.matmana6.pl/dzialania-na-zbiorach
https://eszkola.pl/matematyka/dzialania ... -4682.html
Na poniżej stronie pisze moja definicja
http://matematyka.pisz.pl/strona/1059.html
https://www.matmana6.pl/dzialania-na-zbiorach
https://eszkola.pl/matematyka/dzialania ... -4682.html
Re: Pomocy Zbiory
Ok. Powiedz mi czy poniżej zadania mam dobrze
A = [ 0,1]
A \cup N = N
A \cup C = C
A = [ 0,1]
A \cup N = N
A \cup C = C
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pomocy Zbiory
Nie. Przepraszam za niewłaściwą (już usuniętą) odpowiedź
\(A=[0,1]\\
N=\{0,1,2,3,4,...\}\\
A \cup N=[0,1]\cup\{0,1,2,3,...\}=[0,1] \cup \{2,3,4,....\}\)
podobnie w drugim przykładzie
\(A \cup C=[0,1] \cup \{...,-2,-1,0,1,2,...\}=(0,1) \cup C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Pomocy Zbiory
Kolejne zadanie które nie rozumiem i proszę o wytłumaczenie.
A = {x \in \rr, [x - 1] > 3}
B = {x \in \rr, ×^2 - 7x + 10 ≤ 0
A \cup B = (- \infty, - 2) \cup |2, \infty)
A \cap B = (4,5]
A \ B = (- \infty, - 2) \cup (5, \infty)
B \ A = [2,4]
A' = \rr \ A = [-2, 4]
Co muszę umieć żeby umiała rozwiązywać podobne zadania?
A = {x \in \rr, [x - 1] > 3}
B = {x \in \rr, ×^2 - 7x + 10 ≤ 0
A \cup B = (- \infty, - 2) \cup |2, \infty)
A \cap B = (4,5]
A \ B = (- \infty, - 2) \cup (5, \infty)
B \ A = [2,4]
A' = \rr \ A = [-2, 4]
Co muszę umieć żeby umiała rozwiązywać podobne zadania?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pomocy Zbiory
musisz umieć rozwiazywac nierówności z wartością bezwzględną i nierówności kwadratowe oraz wykonywać działania na zbiorach
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pomocy Zbiory
\(|x-1|>3\\
x-1>3 \vee x-1<-3\\
x>4 \vee x<-2\\
A=(- \infty ,-2) \cup (4, \infty )\)
\(x^2-7x+10 \le 0\\
(x-5)(x-2) \le 0\\
x \in [2,5]\\
B=[2,5]
\)
x-1>3 \vee x-1<-3\\
x>4 \vee x<-2\\
A=(- \infty ,-2) \cup (4, \infty )\)
\(x^2-7x+10 \le 0\\
(x-5)(x-2) \le 0\\
x \in [2,5]\\
B=[2,5]
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Pomocy Zbiory
Możesz mi wytłumaczyć przedziały liczbowe z nieskończonością bo nie bardzo rozumiem?