Czy podane zdanie jest prawdziwe (kwantyfikatory)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czy podane zdanie jest prawdziwe (kwantyfikatory)
\(\forall x \in \rr \exists a \in \rr (x^2 - 2a^2 = ax)\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Czy podane zdanie jest prawdziwe (kwantyfikatory)
Tak, dla każdego x istnieją nawet dwa takie a : jedno równe \(-x\), a drugie \( \frac{x}{2} \)
Chyba że x=0. Wtedy tylko jedno. Ale istnieje
Chyba że x=0. Wtedy tylko jedno. Ale istnieje