Wyznacz o ile możliwe funkcję odwrotną:
a) f(x)=-2x-5, \(x \in R\)
b) \(f(x)= \sqrt{x-4}\) ,\( x \in <4, \infty )\)
funkcja odwrotna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: funkcja odwrotna
\( y=\sqrt{x-4} \wedge x\in <4,+ \infty ) \So y\ge0\\
x=\sqrt{y-4} \So x^2=y-4 \So y=x^2+4, \,\,x\ge0\)
Funkcja odwrotna jest określona wzorem \(y=x^2+4, \,\, x\in <0,+ \infty )\)
x=\sqrt{y-4} \So x^2=y-4 \So y=x^2+4, \,\,x\ge0\)
Funkcja odwrotna jest określona wzorem \(y=x^2+4, \,\, x\in <0,+ \infty )\)