funkcja

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

funkcja

Post autor: alanowakk »

Niech X={1,2,3,4,5,6} i Y={-3,-2,-1,0,1,2,3}. Wyznacz tak aby Przyporządkowanie \(f:X \to Y\) było:
a)funkcją
b) funkcją "na"
c) funkcją różnowartościową
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: funkcja

Post autor: Galen »

a)Możesz podać dowolną funkcję stałą np.\(f(x)=1\) lub różnowartościową \((x;y)\)
\((1;-3)(2;-2)(3;-1)(4;0)(5;1)(6;2)\)
b)
Funkcji "na" nie stworzysz,bo zbiór argumentów ma 6 elementów,natomiast zbiór wartości ma 7 elementów.
c)
\(f(1)=-3\\f(2)=-2\\f(3)=-1\\f(4)=0\\f(5)=1\\f(6)=2\\czyli\\(1;-3)(2;-2)(3;-1)(4;0)(5;1)(6;2)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ