Ciąg zbiorów

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malwinka1058
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 01 paź 2014, 17:00
Płeć:

Ciąg zbiorów

Post autor: malwinka1058 »

Pokazać, że jeśli \((A_{n})\) jest dowolnym ciągiem zbiorów oraz \((C_{n})\) ciągiem zbiorów takim, że \(C_{1}=A_{1}, C_{n}=A_{n}- \cup^{n-1} _{i=1}A_{i}\), to zbiory ciągu \((C_{n})\) są rozłączne oraz

\(\cup^{n} _{i=1}A_{i}=\cup^{n} _{i=1}C_{i}\)
\(\cup^{\infty} _{i=1}A_{i}=\cup^{\infty} _{i=1}C_{i}\)
pdesant
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 15 lip 2018, 18:15

Re: Ciąg zbiorów

Post autor: pdesant »

Pierwsza część - przez sprowadzenie do sprzeczności. Sumy skończone możesz udowodnić indukcyjnie, a suma nieskończona jest konsekwencją z sum skończonych.
ODPOWIEDZ