Dla jakich liczb naturalnych

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Dla jakich liczb naturalnych

Post autor: LuckyLuck »

Dla jakich liczb naturalnych prawdziwe są nierówności \(n! >2^n\)
Potrzebuje rozwiązania za pomocą indukcji
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Dla jakich liczb naturalnych

Post autor: kerajs »

\(n \ge 4 \\
....\\
(n+1)!=n!(n+1)>2^n \cdot (n+1)>2^n \cdot 2=2^{n+1}\)
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Dla jakich liczb naturalnych

Post autor: LuckyLuck »

To od jakiej liczby mam zacząć to sobie muszę sam obrać, czyli sprawdzić na piechotę dla jakiej jest prawdziwa nierównośc? I co ostatecznie jest moja odpowiedzią? n>4?, co wykazalismy w ten sposób ze doszliśmy do \(2^{n+1}\)?
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Dla jakich liczb naturalnych

Post autor: LuckyLuck »

proszę o pomoc bo muszę to zrozumieć mam jeszcze kilka takich przykładów
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Dla jakich liczb naturalnych

Post autor: kerajs »

LuckyLuck pisze: 12 paź 2019, 07:08 To od jakiej liczby mam zacząć to sobie muszę sam obrać, czyli sprawdzić na piechotę dla jakiej jest prawdziwa nierównośc?
Tak, I jak widać podałem od jakiej liczby nierówność zachodzi

LuckyLuck pisze: 12 paź 2019, 07:08 co wykazalismy w ten sposób ze doszliśmy do \(2^{n+1}\)?
Prawdziwość tej nierówności wykorzystując tezę że \(n!>2^n\). Tobie pozostaje powyższe uzupełnić o zapis dowodu indukcyjnego zgodny z wymaganiami prowadzącego.
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Dla jakich liczb naturalnych

Post autor: LuckyLuck »

ok tak dla pewności .czyli dowód indukcyjny zaczynam dla n=4? i odpowiedź na pytanie Dla jakich liczb naturalnych prawdziwe są nierówności to dla \(n \ge4\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Dla jakich liczb naturalnych

Post autor: kerajs »

Tak.


\( { \choose } \)
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: Dla jakich liczb naturalnych

Post autor: LudwikM »

ja też bym tak zrobił
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Dla jakich liczb naturalnych

Post autor: LuckyLuck »

ok dzięki wielkie :)
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Dla jakich liczb naturalnych

Post autor: LuckyLuck »

ok dzięki wielkie :)
ODPOWIEDZ